СТЪПКА 1 - Планирайте живота си, едва след това планирате бизнес

Някои от най-успешните и щастливи хора, за които сме чували, са предприемачите, които са създали фирма, която е в пълен синхрон с това, което искат от живота. Ако правиш това, което обичаш, ще работиш по-усилено, по-добре и ще си по-щастлив.

В тази стъпка трябва съсредоточите върху:

Вашето актуалното състояние

Помислете внимателно и честно за това, къде сте сега в живота си. Помислете за работата си, за отдиха си, за взаимоотношения си, за финансовото си състояние и всичко останало, което е важно за вас.  Оценете на качеството на живота си

Оценете  реалности на живота си, включително и отговорности, средства за започване на бизнес, разходи

Формулирайте нещата, които ви правят щастливи

Формулирате нещата, които ви правят нещастни

Вашият идеал за живот

Направете моментна снимка на вашия "идеал" за живот в няколко изречения. И не забравяйте да маркирате основните фактори като семейството,  време , хоби , пенсиониране – всичко, което наистина ви вълнува.

Какво обичате

Помислете за вида на нещата, които обичате да правите, дали по време на работа, у дома или с приятели. Опишете го кратко. И не се притеснявайте, ако някои теми започват да се повтарят във всеки раздел, това просто означава, че именно това искате в живота!

Вашите умения и способности: какво правите добре

Списък с компетенциите ви, опита и силните ви страни, на които разчитате за да можете да изградите и да постигнете идеала си живот.

Имайте предвид, че уменията ви не трябва да бъдат само от професионалния ви живот – списъкът с умения трябва да включва и придобитите в личния си живот. 

Вашият опит: какво сте правили

Списък на тези постижения в професионалния и личния си живот, от които сте най-горди. Обърнете особено внимание на тези успехи, които биха били полезни при започване и управление на бизес.

Вашият идеал за стил на работа

Независимо дали е на пълен работен ден или на непълно работно време , в дома или на път, работа зад кулисите или общуване с много хора - разберете какъв е предпочитания от вас стил работа, така че можете да определите най-добрия вид бизнес за вас .

Друг начин да се погледне на това е какво ниво на риск сте готови да поемете. Вие може да искате сравнително ниско напрежение при предприемачеството.

Вашата мисия

Това е вашата лична мисия, ценности и това, което ви тласка напред. За да формулирате това, трябва да се възползва от всичко, което вече са открили за себе си в стъпки до тук, и да ги обобщите в едно ясно изявление на своите принципи и приоритети.

Ето няколко примера:

Бизнесът е  свобода: Да работиш за себе си. Собствения бизнес води до свобода. Той дава свободата  да. Той дава свобода да избереш начина, по който прекарваш времето си. Свободно избираш хората, с които да работиш. Свободно определяш приоритетите си.

Бизнесът като семейство: Бизнесът позволява да се създаде среда, работно място, където служителите се чувстват като  членовете на по-голямо семейство. Да имат чувство за обща цел, взаимно уважение и голямо доверие. Всеки се чувства важен. Това е среда, която дава възможност на хората да споделят и упоритата работа и печалбите.

Бизнесът като реализация: Нашата работа ни дава чувство на удовлетворение.  Работата което вършим, е наистина на работата, която обичаме. Изправяме се без страх пред предизвикателствата и ги превръщаме във възможности. Няма нищо по-вълнуващо, от това да виждаш клиентите, които  използват твоя продукт. 

Ключови цели: какво искате да постигнете

Това са прости стратегически цели, което трябва да се постигат, за да превърнете  плана за живота си план в план за действие. На този етап, знаете къде искате да отидете, какви умения вече имате, както и какъв тип работа ви подхожда най-добре. На база на тази информация, направете списък на ходовете ще трябва да направят, за да постигнете идеала си за живот.

Вече сте приключили с плана на живота си. Той  е много важен, затова го отпечатате и  го съхранявате за да го препрочитате от време на време

В идеалния случай ще трябва да преразгледа плана за живота си периодично за да измерите успеха и да направите корекции и допълнения, ако е необходимо. Всичко е наред, ако нещата се променят с течение на времето, животът е динамичен и житейски план също!