Какво е най-трудното при започване на бизнес?

За много нови собственици на бизнес, отговорът е "Да си намериш клиенти." 

Много от новите собственици на бизнес, бързо откриват, най-трудната част при започване на бизнес е намирането на клиенти. 

Наличието на стойностен продукт или услуга, от които хора имат нужда според вас не е достатъчно. Клиентите няма да намерят вас или вашия уеб сайт, само защото сте започнали да предлагате продукт или услуга. Всъщност, както повечето собственици на бизнес, трябва редовно на ловувате за клиенти. Но как да го направите? Ето няколко предложения за начало:

Разработване на план. Помислете, който е вашият идеален клиент. Ако продавате на фирми, да преценете какви отдели са най-склонни да купуват вашите продукти или услуги, както и това, кое лице (какво ниво на отговорност), ще бъде този, който определя конкретните изисквания за закупуване. (Проведете разговори, ако не знаете!) След това помислете как това лице обикновено намира продукти или услуги, като вашите. В какви кръгове се движи? В чии препоръки се вслушва и от какво се интересува най-вече, когато иска да закупи даден продукт или услуга. Намерете начин да си набавите тази информация.

Пътя към успеха. Продажби се осъществяват най-често, когато потенциалните клиенти чуят за вашите продукти и услуги по няколко различни начини и от няколко различни източника. Колкото по-често чуват за вас, толкова по-вероятно е те да се разгледа това, което предлагате, когато са готови да купуват.

Следете медиите. Пресата и интернет са невероятен източник на информация за контакти и потенциални клиенти. Обръщайте внимание на имената на хора,  които са в полезрението на обществото, които са отворили нови предприятия, или които по някакъв начин могат да бъдат потенциални клиенти. Изпратете на тези хора персонализирани съобщения с предимствата на това, което продавате. Не пропускайте да отбележите, това което ви е впечатлило от публикуваната в медиите информация, поздравете ги за техния успех или споменете колко интересна статия за тях сте прочели.

Присъствайте на срещи и семинари, на които потенциалните ви клиенти могат да присъстват. Опитайте се да присъствате на събития, които имат отношение към предлагания от вас продукт или услуга. 

Внимавайте за събития, които могат да доведат потенциални клиенти. Свържете се с организаторите на събитието и им предложете да  промотират вашия продукт или услуга или го предложете  като награда по време на събитието в замяна за рекламиране на вашия бизнес.

Последващи действия след срещи и запознанства. Свържете се с хората, с които сте се запознали за да видите дали те могат да бъдат потенциални клиенти. Ако те смятат, че не се нуждаят от услугите ви сега, попитайте ги кога е удачно да ги потърсите отново, в какъв момент обикновено се нуждаят от вашите продукти или услуги и имат ли партньори които биха се заинтересували от предлаганото от вас .

Дайте малко за да се получите много. Подарявайте безплатни мостри на продукта си срещу ангажимента на получателите да разкажат на своите познати, ако са доволни. Или, ако сте консултант - предоставяйте безплатни консултации. Те могат да бъде под формата на бюлетин с новини, който съдържа съвети и напътствия, или е под формата на безплатна консултация.

Развийте личната си мрежа. Попитайте вашите приятели дали познават хората, които използват продукти и услуги сходни на предлаганите от вас. Ако е уместно предложете процент от реализираните продажби за посредничество в намирането на клиенти. 

Проучете вашите конкуренти и начина по който се рекламират. Съобразете се с тях. Използвайте техните похвати. Сравнете се и потърсете вашите предимства. 

Използване на няколко малки реклами вместо една голяма и скъпа. Ако повечето хора рекламират за да намират клиенти - вие трябва да направите същото.Но не се впускайте в една голяма реклама. Планирайте по-малки реклами, които да се показват в продължение на дълго време с един и същ текст. Рекламирайте в повече от една категория.

Поискайте за контакти за обратна връзка, когато ви потърсят за сходен продукт или услуга, каквито в момента не сте в състояние да предложите.  Това ще ви даде възможност на по-късен етап да им предложите близки по характер продукти и услуги, които сте прибавили към вашата листа от продукти и услуги. Използвайте информацията за тази потребност, за която сте научили случайно и ако сте в състояние и имате изгода  - я прибавите към предлаганото от вас.