СТЪПКА 8 - Хората, като основен фактор

В малкия бизнес въздействието на един член на екипа може да бъде огромно. Всеки човек, който добавите към вашия отбор трябва да бъде звезда. Това възможно ли е? Разбира се. На първо място, не забравяйте да определите от какви звезди имате нужда.

Най-важният фактор за успеха на една компания са хората. Всичко започва с Вас като предприемач. Възможно е една посредствена идея да се превърне в успех. Но без значение колко голяма е идеята, ако имате посредствени хора в отбора няма да успеете. Повечето инвеститори смятат, че  най-важният фактор при решението дали ще инвестират в дадена компания  е качеството на хората. 

Истината е, че вие ​​имате по-голямо предимство, тъй като в малкия бизнес можете да използвате вашата индивидуалност и уникалност, така както по-големите предприятия не могат. Възползвайте се от това.Трябва да сте активни за да привлечете суперзвездата на отбора. 

Запомни - голямото предимство на малките предприятия -  че са малки! В тях може да се ​​създаде среда, която е уникална, гъвкава и персонализирана. Може! В по-големине компании- не може или е трудно.

Посъветвайте се с Вашия екип – какво искат. Вместо традиционните заплати и бонуси, някои може да предпочитат фирмени обучения, а други гъвкав работен график. Персонализирането е чудесен начин да се конкурирате с по-големите фирми, които могат да предложат на служителите ви по-големи заплати и по-добри доходи.

Хората са привлечени от малките фирми, защото те създават по-семеен тип среда. Общувайте повече, отколкото си мислите, че е необходимо. Специални събития като месечни барбекюта и екскурзии или игрите с топка са страхотни, но не забравяйте да се обърне специално внимание на ежедневната комуникация. 

Намерете си ментор.Ако сте едноличен търговец е важно да имате съветник, който да ви дава съвети,  морална подкрепа, както и да разбива рутината. Наставникът е някой, който може да ви предложи мъдрост, творчество, връзки, отговорност, надеждност, както и свежи идеи за вашия бизнес. Срещайте  се с вашия наставник най-малко веднъж на тримесечие за обсъждане на бизнеса и да се уверите, че си наставникът ви е готов да ви предизвиква.

Ако вашият наставник с опит в индустрията тя / той със сигурност може да ви предостави специфичния поглед, но не е необходимо наставника да има подобна квалификация на вашата. В действителност е по-ценно, ако наставника има различен набор от умения. Така ще имате друга гледна точка. Както разширите бизнеса си – разширете и кръга на менторите.